Τι ακριβώς είναι η χοάνη διπλής ενέργειας;

Η χοάνη εξαερισμού διπλής ενέργειας έχει τη δυνατότητα να αναπληρώνει μέρος του αέρα που εξάγει κατά τη λειτουργία της και γι’ αυτό ονομάζονται χοάνες απαγωγής – προσαγωγής αέρα.

Τί ακριβώς είναι η προσαγωγή αέρα; Με απλά λόγια οι χοάνες διπλής ενέργειας  εισάγουν νωπό αέρα, δηλαδή αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον (χωρίς να χρειάζεται προκλιματισμό) ο οποίος αντικαθιστά μέρος του αέρα που εξάγεται. Αν δεν αναπληρωθεί ο αέρας δημιουργείται υποπίεση στο χώρο καθώς και προβλήματα που αφορούν τον έλεγχο της θερμοκρασίας και την ποιότητα του αέρα στο χώρο.

Γιατί είναι σημαντικό να εγκαταστήσετε χοάνη διπλής ενέργειας στο εστιατόριό σας;

Οι χοάνες απαγωγής αλλά και τα άλλα συστήματα εξαερισμού στους χώρους μαζικής εστίασης είναι συνήθως πολύ ισχυρά και εξάγουν πολλά κυβικά αέρα. Ένα μέρος του αέρα που εξάγεται μόνο μπορεί και πρέπει να αντικατασταθεί με φρέσκο αέρα διότι διαφορετικά θα έρθετε αντιμέτωποι με δυσάρεστες ακόμη και επικίνδυνες καταστάσεις. Ακόμη και αν το σύστημα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού που έχετε εγκαταστήσει είναι καλό, μόνο ένα μικρό ποσοστό αέρα θα μετακινηθεί από τους διπλανούς χώρους στην κουζίνα. Αυτό είναι καλό από τη μια πλευρά μιας και θα αποτρέψει τις μυρωδιές από το να βγουν εκτός κουζίνας. Από την άλλη δεν είναι επιθυμητή η μετακίνηση υπερβολικής ποσότητας αέρα από άλλους χώρους καθώς αυτό θα δημιουργήσει ρεύματα αέρα και άλλες ανησυχίες.

Πώς θα αναπληρωθεί λοιπόν ο υπόλοιπος αέρας που έχει εξαχθεί; Πώς θα καταλάβετε ότι ο αέρας που εισάγεται δεν αρκεί; Αν παρατηρήσετε τα παρακάτω στο εστιατόριό σας τότε χρειάζεστε χοάνη διπλής ενέργειας!

7 Προβλήματα που μπορείτε να λύσετε με τη χρήση χοάνης διπλής ενέργειας

 

1. ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΟΣΜΕΣ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΤΙΣ ΘΕΛΕΤΕ  Με την εγκατάσταση χοάνης διπλής ενέργειας στην επαγγελματική σας κουζίνα ελέγχεται η ροή του εισερχόμενου αέρα έτσι ώστε οι οσμές και ο καπνός να απομακρύνονται από εκεί όπου οι πελάτες σας απολαμβάνουν το γεύμα τους. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΣΥΣΤΗΜΑ AFC ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΑΕΡΑ

2. ΥΠΟΠΙΕΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ Τα προβλήματα ισορροπίας του αέρα που προκύπτουν από τη μη επαρκή αναπλήρωση του αέρα προκαλούν πολλές ενοχλητικές καταστάσεις στο εστιατόριό σας όπως ρεύματα, πόρτες που ανοίγουν με δυσκολία ή πόρτες που “χτυπάνε” απροειδοποίητα Αυτά τα προβλήματα δημιουργούνται σε κατάσταση υποπίεσης επειδή ο αέρας ψάχνει διέξοδο μέσα από παράθυρα, πόρτες, τρύπες και χαραμάδες. Δημιουργούνται έτσι ρεύματα ενοχλητικά τόσο για τους πελάτες όσο και για τους εργαζόμενους. Τα ρεύματα μπορεί να σηκώσουν σκόνη η οποία πιθανόν να καταλήξει στα πιάτα των πελατών.

3. ΔΙΑΡΡΟΗ ΚΑΠΝΟΥ Οι επαγγελματικές κουζίνες είναι εξοπλισμένες με αγωγούς εξαερισμού έτσι ώστε να εξάγουν το μονοξείδιο και άλλα υποπροϊόντα του άνθρακα που παράγονται κατά την καύση κάρβουνου σε μαγειρικές συσκευές όπως οι ψησταριές και οι σχαριέρες. Λόγω της υποπίεσης που δημιουργείται από την ανεπαρκή αναπλήρωση νωπού αέρα μπορεί να υπάρξει διαρροή καπνού στο χώρο με αποτέλεσμα το προσωπικό και οι πελάτες να αναπνέουν βλαβερές για την υγεία τους ουσίες όπως το μονοξείδιο του άνθρακα.

4. ΚΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΧΟΑΝΗΣ Αν χρησιμοποιείτε χοάνη μόνο απαγωγής, χωρίς προσαγωγή αέρα, τότε η έλλειψη αναπλήρωσης επαρκούς αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον προκαλεί αύξηση της στατικής πίεσης η οποία μειώνει τα κυβικά αέρα που μπορεί να απαγάγει η χοάνη με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί.

5. ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΛΙΠΟΥΣ Αν η χοάνη υπολειτουργεί τότε θα παρατηρήσετε ότι θα συσσωρεύονται μεγαλύτερες ποσότητες λίπους στις επιφάνειες της κουζίνας και το προσωπικό σας θα πρέπει να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στο καθάρισμα

6. ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ Η υγεία και η ασφάλεια του προσωπικού πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Ο καπνός που αναδύεται από μαγειρικές συσκευές όπως ψησταριές κάρβουνου, μπορεί να προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα του αέρα στο χώρο της επαγγελματικής κουζίνας. Η συνεχής έκθεση σε αυτές τις ουσίες μπορεί να δημιουργήσει αναπνευστικά προβλήματα στους υπαλλήλους που απασχολούνται πολλές ώρες στο χώρο της κουζίνας.

7. ΑΣΧΗΜΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ Όταν το εστιατόριό σας δεν διαθέτει χοάνη διπλής ενέργειας, η μη αναπλήρωση του αέρα που εξάγεται έχει ως αποτέλεσμα μη εξισορροπημένες συνθήκες θέρμανσης και ψύξης του χώρου και συχνά τα μέτρα που λαμβάνονται χειροτερεύουν την κατάσταση και αυξάνουν τους λογαριασμούς λειτουργικών εξόδων

Για παράδειγμα, όταν ο νωπός αέρας μπαίνει από παράθυρα και πόρτες, τότε ο χώρος του εστιατορίου σας γίνεται είτε πολύ ζεστός είτε πολύ ψυχρός (ανάλογα με τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες). Τι κάνετε τότε; Θέτετε σε λειτουργία καλοριφέρ ή κλιματιστικά. Καθώς όμως ο αέρας από το εξωτερικό περιβάλλον συνεχίζει να φυσάει μέσα δεν έχετε κανένα θετικό αποτέλεσμα. Απλά “φουσκώνετε” τους λογαριασμούς σας.

ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΑΣ;

Η ΧΟΑΝΕΣ ΔΙΠΛΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΠΑΓΩΓΗΣ- ΠΡΟΣΑΓΩΓΗΣ ΑΕΡΑ) ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ.